Att ha bide’ eller inte ha bide’, det är frågan…

Det tar ett tag innan jag förstår att det är mig…eller åtminstone mina likar man pratar om vid bordet i pizzerian. Jag är där med tre kompisar och vi har fullt upp med att prata strunt om allt mellan himmel och jord. 
Hör liksom på avstånd att det pratas ohygien och katter som går på diskbänken…Observationer gjorda under en resa i norra Europa…på mina breddgrader…
Ska nog inte berätta om våran gamla katt som, en kväll då ingen var hemma, hade ont i magen och i avsaknad av gruslåda bajsade i köks-diskhon och gömde allt med papper vi barn hade klippt sönder under dagen…
Inte heller tänker jag säga något om min farmors disktrasa som efter att ha torkat av lite varstans fick fungera som handtvätt på oss små busungar…
-Ja, säger en kompis…och så har de ju ingen bide’!
 Då vaknar jag ur min trans…måste försvara mina skitighets-rättigheter.
– Nej, hos oss finns inga bide’er och jag har aldrig fattat vad de ska vara bra för. 
Tystnad…
Lite pinsamt så där…
Jag rycker in igen; – Vi bråkade till och med, mannen och jag, om huruvida vi skulle sätta in bide’ i badrummet när vi gjorde om hans mormor och morfars lägenhet, där vi nu bor sedan sju år tillbaka. 
Mannen vann och nu används den till att tvätta fötterna i…jag och barnen alltså, maken använder den inte alls.( Har kollat Wikipedia och där står det att fler än jag tvättar pedalerna där….kanske inte är så fel då???)Kanske borde lägga till att jag faktiskt använde den som man bör efter de två kejsarsnitten…fick ju inte duscha på två veckor…ve och fasa!
Min pappa som är rörmokare…nej, rörläggare….nej, rörmontör…eller har kanske svenska språket hunnit göra om hans yrke igen…i alla fall jobbar han med toaletter och dylikt…säger att ett tag var det modernt även i Sverige med dessa utryms-ockuperande objekt som kallas bide’er. Men sen blev det omodernt igen och han fick plocka bort dem lite här och var.
Funderar vidare på alltings skitighet…eller folks olika uppfattning om skitighet. En italienare klarar sig dåligt utan bide’ men kan utan vidare traska in med skorna på i vilket tjusigt hem som helst…
En svensk…eller är det kanske bara jag…tar av sig skorna så fort man får en chans och absolut när man kommer hem till någon.
Jag menar, med tanke på antalet hundbajskorvar som finns utspridda på trottoarerna och som man bara kan undvika alla om man kan det där med slalom ordentligt, kan det ju inte vara särskilt hygieniskt att gå in med skorna på…eller?
Tankarna går vidare till en yoga föreläsning om renande; daglig nässköljning, tung-skrapande och dusch…
Jag följer detta…men i bide’n stoppar jag bara fötterna…
Är jag en skitig själ ändå? 
Indierna renar sig i floden Ganges. Inte är väl den ren?
Bestämmer mig för att allt beror på hur man ser på saker och ting och bide’n kan jag visst tvätta fötterna i.
Två, från topp till tå,  mycket nyrenoverade damer kommer in på restaurangen och jag och kompisarna får annat att prata om…

5 reaktioner på ”Att ha bide’ eller inte ha bide’, det är frågan…

  1. Ja du, jag har inte heller förstått vad den är bra för, biden. Anser också att det är normalt hyfs att ta av sig skorna när man kommer hem till någon. Det är tyvärr samma filosofi här i England. Kan inte förstå detta beteende.

    Gilla

  2. Efter tio år utanför italien, tycker jag också att det är inte nåt som verkligen behövs. Om man tänker att också i Italien är man inte hemma 10 timmar/dag, och jag har aldrig sett en bidet på jobbet därnere, då blir det exakt samma sak om man kommer hem och duschar på kvällen, istället för att ta en bidet.
    Men säg det till andra italienare, och de kommer att betrakta dig somn en riktig ohygienisk och äcklig människa 🙂

    Måste ändå säga att det är väldigt bekväm när man behöver fräscha fötterna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s