När en röd ros…

När jag hade bott här i Rom i circa fem-sex månader minns jag att jag var ute med en svensk kompis, som jag träffat på valborgsmässofirandet på svenska kyrkan. Hon presenterade mig för en annan svensk tjej som bodde tillsammans med en italiensk polis (om jag inte minns fel).

Det som stannade kvar i mig i detta möte med denna tjej, som jag tror var det enda då hon sen drog till Sverige, var hennes negativa inställning till Rom.

Hon tyckte att man borde bomba Colosseum, jämna Forum Romanum med marken och gå loss med slägga på alla onödiga statyer och annan skit.

Jag stirrade oförstående på min kompis. Hade trott att det skulle bli en trevlig kväll i glada tjejers lag. Rom låg framför mig som en stor glassig karamell att upptäcka och allt var bara sååå vackert. Min vän ryckte på axlarna bara. Hennes blick sa; låt henne vara bara!

Jag minns att tjejens sambo (som möjligtvis var polis) så småningom dök upp. Hur hon himlade med ögonen och jag förstod att det egentligen var det som var problemet. Det finns alltid något annat problem när någon vill gå bärsärkagång på skönhet. I detta fallet var det en kontrollerande partner som gjorde allt så mycket fulare.

Själv är jag där nu, tänker jag. Av olika anledningar. Nu tänker jag att man visst skulle kunna göra slut på denna röriga, bullriga stad som tycks ha återfått trafikrörelsen. Jag ser bara det och aldrig de romerska kvarlämningarna eftersom jag bor i periferin. Så vi kan lika gärna bomba hela skiten då ju. Inga turister har glädje av detta heller just nu. Why not? Jämna allt vid marken. Yes!

Egentligen vill jag ju bara få en helt ny ordning på saker. Egentligen ordning i mitt huvud.

Så jag går en runda i min trädgård igen. Filmar loss växtexplosionen som pågår för fullt. Innan regnet kommer igen.

Förvånas över hur det som på morgonen bara var en knopp på eftermiddagen förvandlats till en underbar ros. 

Kan de ske så kan välan skitig trafik också så småningom få ett helt annat ljus. Igen.

 

Jamen, vi låter väl Rom få vara Rom lite till ändå.

Rosen får allt att dofta lite bättre ju.

En reaktion på ”När en röd ros…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s