Avundsjuka

Obs! detta skrevs för några dagar sedan och jag har ändrat om i känsloregistret en sådär 560 gånger sedan dess.

 

Sitter med mitt morgonkaffe vid bordet i trädgården. Hör sköldpaddorna hålla på i deras lilla hus. Hårda skalstötar mot väggarna. Nä, jag är inte avundsjuk på dem. Kan inte vara lätt att vänslas med en pansarsköld på ryggen. Fast lite tänker jag att de ju har varandra ändå…

Det som gör mig grön av avund är istället folk som visar upp sitt allra finaste på alla de olika sociala medierna. En ickeyogisk mantrasång körs igång i mitt huvud, som mest skadar mig, när jag ser alla glada nyutexaminerade ungdomar, med körkort eller stipendiater eller bara ungdomar/söner & döttrar som vet vad de vill göra med sitt unga liv det stör mig där jag är fast med två olyckliga fantasmer som vandrar håglösa mellan sina rum, köket och de andra olyckliga själarna i parken …eller var de nu träffar sina polare.

Även alla de som har ett riktigt jobb, som gör att de är fria nog att bestämma själva vad de vill göra med pengarna de tjänat och som sen skriver ut sin glädje för hela världen att läsa, får sig en släng av mina ilskna tankar medan jag tvingar mig till att klicka dit ett like fast jag egentligen inte vill.

Vi ska bara inte tala om alla som har de där fantastiska förhållandena som bara sprutar kärlek och tomtebolycka. Ni vet de som lyfter sin partner till himlen på de mest rosa och fluffigaste moln man kan tänka sig.

När jag spytt färdigt i mitt huvud skäms jag.

Det är bara jag i hela världen som känner denna brinnande ilska. Det är bara jag i hela världen som inte kan förhålla mig till varken yogans – eller kristendomens filosofi utan ballar ut hela tiden i den här svarsjukesörjan.

Vaknar till en stund. Vänta nu! Något hände häromdagen på jobbet.

När jag höll den där fejklektionen, för att en flicka skulle inskolas, och jag satt där med barnen runt ett minibord dök huvudläraren upp. Hon stod ett tag mitt emot och tittade på, lite sådär med sned blick, när jag körde en rörelsesång. Sen sa hon att: de här barnen är för små och måste ha något i händerna. Det går inte behålla deras uppmärksamhet med lite sånger bara.

Först tänkte jag svara att de är minsann för små för att sitta stilla så länge som ni begär också, men lät bli.

Lyckades behålla släppa taget känslan kvar och fiskade upp memorykorten jag använder mig av sen ett år tillbaka, utan att någon behöver tala om det för mig.

Fortsatte att känna att jag gjorde bäst i att hålla käften när jag morgonen efter ( även den en inskolningstimme) fann bordet fullt av plastpipleksaker utspridda på bordet. Jag pladdrade glatt på om de sju dvärgarna och dalmatiner hundar och allt som fanns till hands för små barnhänder att hålla i, kasta runt i hela rummet och bråka om.

Först fattade jag inte alls vad som hänt med denna lärare som alltid varit välvillig till mig och mina egenheter.

Sen gick det upp ett ljus. Jamen hon är så klart avundsjuk.

Föreståndaren har alltid höjt videor som jag gjorde under lockdown till skyarna. Hon sa att de var mycket bättre än de huvudläraren gjorde. Jag har alltid tänkt att det var någon sorts psykologisk taktik som hon även använde till de andra lärarna också, för att vi skulle fortsätta att jobba gratis. Eller att hon bara sa så till mig men att ingen annan hörde det…

När jag sen ser hur samma lärare försöker slå kullerbyttor för att de ska klara sig utan mig, när föreståndaren försöker stoppa in mig som vikare då de andra behöver gå på t ex läkarbesök, förstår jag hur det ligger till. Hon är avundsjuk. Åtminstone vill hon inte ha mig där.

Eller jag tror mig känna igen det. Egentligen vet jag ingenting. Detta är bara antagande. Fast det tröstar mig lite att även andra kan känna en gnagande avundsjuka.

Då kan jag lite släppa det hela. Få lov att vara så en stund. Njuta lite av min självömkan och sedan göra något annat.

Foto av Artem Beliaikin pu00e5 Pexels.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s