Del 7 Vattenringar

Hon får med sig unghästen igen. Ja ja ja, han får godaste äpplena och massvis med sockerbitar för fem gånger till. Man drar inte med sig hästar hur som helst och piskan är inte denna mammas grej.

De kommer fram tio minuter innan start. Det skilda paret är redan där. Mamman talar i telefon men avslutar samtalet ganska snabbt. Sen går hon med raska steg fram till unghästen. Han har huvan, på den äntligen framkomna overallen, långt nere i ansiktet.

” Du är en underbar kille, säger hon med gråten i halsen”.

Hästens mamma försöker tysta ner det hela…mmmm, han vill nog inte höra sådant…typ. Fast det biter inte på den skilda mamman.

”Jo, jag måste få säga att du är fantastisk. Det du gör för din bror är suveränt. Alla borde ha en bror som du…skit också, du gör mig rörd”, nästan snyftar hon vidare. Sen går hon och sätter sig på bänken bredvid exmaken. Unghästen skruvar på sig men någonstans där inne i huvan glimmar det till. Blixtrande tänder. Glada ögon.

Strax därpå kommer den äldste moderatorn och de får gå in och sätta sig i spegelrummet, som det kallas.

Man startar i den ordning man kom. Alltså är det skilda paret först ut. Inget nytt mer än att deras sons psykolog precis informerat mamman om att sonen vill ha medicin eller om det är psykologen som vill att han ska det…Här ryter moderatorerna, som nu är tre, till. DRA ER UR. Detta är den vuxne sonens egen sak. Inte er. Dessutom är det ett yrkesfel. Även om man känner psykologen är det inte rätt att få info. Det strider mot all privacy. Fast de är inte där för att döma andra psykologer. Bara ge tips. Som att hålla sig långt ifrån de anhörigas terapier.

Denna historias mamma skruvar på sig. Hon har också fått ett samtal från äldsta unghästens jobb. De vill träffa henne. När det blir hennes tur säger hon det och understryker att hon förstått att hon måste avboka mötet. Såklart! Exakt som unghästen fräst åt henne; ”Detta är min grej.” Att hon inte tänkte på det själv.

Där hon sitter får hon sedan höra det som yngsta hästen vet. Det som hon inte har en aning om mer än de där konstiga ögonen hon ser ofta hemma. Nu får hon namnet på det. Rysningar som blir till is när den där mamman vars dotter har en avståndstagande far som vill omyndigförklara henne, talar. De har domen dagen efter. Isen omsluter hela rummet när de nya paret berättar om deras trettiosjuåriga son och en konstig vänskap som resulterat i ett radband om halsen ( finns bara en kategori människor som gör så) och att denne son hastigt flyttat hem till sina föräldrar igen.

Unghästen ber om ordet, när mamman i det nya paret berättat om hur hon hotat den där ”vännen och att hon inte vill att sonen ska ha langarvänner”.

Unghästen får ordet och golvar alla. Man kan vara vän med langare utan att själv falla dit. Det beror på hur man mår själv. Kanske att er son har andra hakar. Kanske att han är skyldig pengar. Han säger allt på ett mycket genomtänkt och djupt sätt. Trots att han gör det på de ungas slangspråk. Här får han det. Här är det ingen som säger; ”på italienska tack!”. Allt är mycket klart. Bara den där nya mamman verkar lite förnärmad. Kanske för att hon är just mamma.

Den skojfriskaste moderatorn ber att få behålla unghästen där. Han är bättre än dem. ”Javisst, men har är dyr!, skojar mamman tillbaka”.

Får vi se dig här igen säger den äldre moderatorn när deras tid är slut.

” Jadå, jag har fyra gånger kvar”, skrattar unghästen.

Den yngsta moderatorn ser på mamman. ” Jag sa ju att han är dyr”, blinkar mamman innan de säger hej och drar.

Utanför tar exmaken ordet. Han vänder sig till unghästen ” Du är fanemej för bra för att göra ingenting i ditt liv. Detta skulle du kunna göra. Du ser människor. Du förstår. Och du är en jäkel på att förklara” Sen försöker han övertyga unghästen om onlinekurser. Möjligheter.

Inget står skrivet i sten. Kanske att denna deal kan leda till hjälp för alla. Det som också sagts därinne: att det räcker med att en komponent i familjen börjar en liten yttepytte förändring. Det sprider sig sen som vattenringar till de andra.

Det bär mamman med sig i hjärtat då de kör hemåt och unghästen återigen är inne under huvan med lurarna i öronen och trackingen ,på sockerbitarna som ska komma, framför ögonen på mobilen.

Hon är glad att hon mutat honom med sig. Detta kan definitivt hjälpa dem alla.

3 reaktioner på ”Del 7 Vattenringar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s